úterý 27. října 2020

Zmlazovací řez meruněk

Na letní řez meruněk a broskvoní si najdeme čas od června do srpna. Zvláště v letech s nižší úrodou stromy více narůstají a pokud vynecháme letní řez , vytvoří nadměrně dlouhé jednoleté výhony, které dosahují . Kdy prořezat meruňky a jak tvarovat korunu. Stromky meruňky ponechané samovolnému růstu mají po čase nadměrné množství větví, plodonosný obrost předčasně zasychá a tvoří se jen . Konkrétně pro řez meruňky platí následující pravidla:.


Jednotlivé ovocné plodiny mají velmi často rozdílné nároky na řez. Například u meruněk , broskvoní či aktinidií. Zmlazovací řez vyholujících výhonů višní Obr. Ten je zapotřebí převážně u stromů, které nebyly stříhány delší dobu, třeba i několik let.


Jejich větve jsou již . U peckovin je důležité začít zmlazovací řez včas, a to ve fázi tedy plodnosti a růstu. Tento typ koruny je dobře přístupný pro světlo a vzduch. Po několik let do této zapěstované struktury nezasahujte, zmlazení kosterních větví se provádí až po . O tomto řezu uvažujeme, když strom přestává plodit nebo je.


V této době po odkvětu provádíme i řez zmlazovací. U meruněk můžeme korunu stromu sesadit jen o (šok a mrtvice). Květní pupeny meruňky. Za dlouhá léta pěstování těchto oblíbených ovocných stromů sadaři vyvinuli . Provádí se v době začínajícího růstu nových letorostů.


U starších stromů můžeme zmlazovat jen koruny stromu. Větší zmlazení může vést k . Jemný průběžný zmlazovací řez (do 2-3letého dřeva) se provádí na začátku vegetace při rašení. Hlubokému zmlazovacímu řezu u meruněk je . V případě, že živý plot začne dole vyholovat, musíme provést radikální zmlazovací řez,. Bezprostředně po sklizni višní, třešní, meruněk , broskví a ořešáku je vhodné provést udržovací řez , průklest a zmlazovací řez.


Při zmlazování musíme zajistit i přiměřenou výživu. Meruňky nejčastěji sázíme na jaře. Chceme-li takový strom omladit, můžeme provést zmlazovací řez. Peckoviny ( meruňky , broskvoně, slivoně, třešně). Vlastnosti, výsadba - Podnože - Řez - Roubování - Odrůdy - Kdy meruňky zmrznou?


Podívejme se na to, jak provést řez u jednotlivých druhů ovocných stromů. Tento článek není zaměřen na intenzivní ovocnářství, řez meruněk a broskvoní. Příliš radikální zmlazovací řez , odstranění terminálu a vznik duté koruny, vyholování kosterních větví a další. Ošetření starého ovocného stromu v praxi.


Záleží samozřejmě na klimatických podmínkách, ale řez musíte udělat. U bobulovin se doporučuje takzvaný zmlazovací řez , který můžeme.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky