pátek 18. prosince 2020

Výsev zelené hnojení

Výsev zelené hnojení

Jako zelené hnojení je výhodnější použít směsi, než jednodruhový výsev. Některé zelené hnojení můžeme ponechat v záhonech přes zimu a zarýt je až na jaře, například řepku, žito či vikev. Jak postupujeme při výsevu ? Pro výsev je ideální vlhčí, vápnitá půda. Na vláhu je dosti náročná, výsevy v suchém, horkém létě je nutno bohatě zavlažovat. Pokud volná místa osejete zeleným hnojením , obohatíte a zkvalitníte půdu, prospějete včelám.


Tento starý dobrý zahradnický trik má samé . Jaké rostliny obecně lze použít pro výsev na zelené hnojení. K zelenému hnojení lze použít pro výsevy : pohanku, pelušku, vikev, svazenku, . Svazenka je výborná medonosná plodina, vhodná jako meziplodina na píci nebo na zelené hnojení. Má protierozní účinek. Výsev se provádí v březnu.


Před výsevem dodáme trochu hnojiva. Zelené hnojení vyséváme ihned po sklizni zeleniny, a jiných rostlin. Dusík nejvíce vážou rostliny vikvovité, tedy například vikev, jetel, lupina, bob pravý, peluška – patří do skupiny bobovitých.


Další skupinou rostlin, . Organická hmota se v ní do dalšího výsevu rozloží a oživí se i půdní život. Nejčastěji se rostliny zeleného hnojení vysévají do . Pro drobné pěstitele je však vhodná jako plodina na zelené hnojení. Je dodávána nemořená.


Vysetím rostlin pro zelené hnojení chráníme odkrytou půdu před účinky slunce, větru a vymýváním deštěm. Brzy zjistíte, že na tyto rostliny se . Rychle vzchází a dobře potlačuje plevel. Poskytuje hojnou pastvu pro . Už za měsíc po výsevu vykvétá například svazenka vratičolistá, která je jakýmsi univerzálním zeleným hnojivem a můžete ji zasít po jakékoli . Proč je důležitý výsev zeleného hnojení. Ochrana půdy před vysycháním, působením dešťové . Sklidili jste první úrodu raných brambor či jarní zeleniny a na nový výsev se nechystáte? Nenechávejte půdu zbytečně ležet ladem a zasejte do ní . Rostliny zeleného hnojení si berou energii ze slunce a živiny ze země, které.


U většiny bobovitých určených na zelené hnojení je výsev možný v průběhu . Na závěr je třeba se zmínit o celovegetačním zeleném hnojení , které je vhodné. OSEVA UNI Svazenka 200g - zelené hnojení - PROHOPO. Je velmi medonosnou rostlinou.


Hustota setí: - . To je nejlepší čas zasít zelené hnojení a připravit půdu na nový výsev a výsadbu zeleniny a brambor. Poradíme vám, jaké rostliny si na zelené hnojení vypěstovat. Omezuje rozmnožování a růst plevelů – hlavně strniskové plodiny, dále v zaplevelených sadech hustý výsev na zelené hnojení potlačuje růst . Do této čeledi se řadí lupina, bob polní, bob zahradní, peluška (hrách), hrachor, vikve a jetel.


Na podzim se vysévají . K posklizňové úpravě prázdného záhonu se vyplatí přidat výsev rostlin, které použijeme jako zelené organické hnojivo.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky