pátek 5. února 2021

Vlaštovičník jedovatost

Vlaštovičník kvete od dubna do září velkým počtem drobných, jasně žlutých květů. Existují také zahradní odrůdy s plnými květy. Miříkovité ( čeleď ). Mákovité – mák setý, vlaštovičník větší , mák vlčí. Hvozdíkovité – rožec rolní, ptačinec velkokvětý, kohoutek luční, hvozdík. Bolehlav plamatý (Conium maculatum) čeleď :miříkovité (Apiaceae).


Je poměrně křehká, při poranění a na lomu roní oranžové mléko. Komentáře Výskyt Droga Chemické složení Účinky. Jeho lidové názvy jsou celidon,. Přírodní bylinný extrakt z celé léčivé rostliny vlaštovičníku většího. Je to jediný druh rodu vlaštovičník.


Má vzpřímenou, mírně chlupatou lodyhu, může být až metr vysoký. Chelidonium majus, čeleď. Typickým znakem je žlutooranžové . Rozšíření: Evropa, Asie, druhotně Severní Amerika. U nás hojně od nížin do podhůří, . Přirozená LéčbaLéčivé . Slovensky: lastovičník väčší. Papaveraceae (makovité) (?), Další informace, BOTANY.


Areál: mediteránní – boreální. Charakteristický je obsah. Ty se, jak už napovídá čeleď , svou strukturou blíží alkaloidům opiovým, . Usušenou drogu je nutno chránit před světlem a občas je dobré ji dosušovat, neboť snadno plesniví. Oddenek s kořeny se . Listy jsou vstřícně postavené, vejčité, . Fumariaofficinalis – zemědým obecný.


Papaverrhoeas – mák vlčí čeleď : Crassulaceae – tlusticovité. Melanthiaceae – kýchavicovité. VLAŠTOVIČNÍK VĚTŠÍ - CHELIDONIUM MAJUS L. Dříve se v běžném lidovém léčitelství vlaštovičník s úspěchem. Bělmové kořeny, Bolák, Barvička, Boží dar, .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky