čtvrtek 20. května 2021

Žloutnutí plodů cukety

Ona ta cuketa má být opravdu žlutá. Je to odrůda Atena Polka F(semínka od Nohel Garden). Už u malého plodu je zelená, prostoupená světlými zelenožlutými . Plody cukety zloutnou - ZAHRADA. Cuketa má bohaté olistění i mnoho květů, ale po vytvoření malého plodu začne od konce hnít. Rostlina cukety se soustředí na výživu semen v dozrávajících plodech a. Jeden rok jsem to měla a prý to bylo tím,že byla moc vápna v půdě a moc přemokřemé.


Nevím,od té doby už je nepěstuji. Letos, stejně jako loni, jsem zasadila dvě sazenice na přiměřeně velký záhon – rostliny mají . Cukety se aktuálně dostávají do fáze, kdy nasazují na plody. Skvělé období pro každého. Zjistíte to podle typického žloutnutí.


Jinagol je nehybridní odrůda cukety se středně zelenými žíhanými plody. Za jednu sezónu tak můžeme sklidit i několik kilogramů plodů. Využití v kuchyni však najdou i přerostlé plody , na které zapomeneme. Mám cukety zelené a žluté pěkně vzrostlé.


Dnes jsem vyhodila cca nahnilých plodů. Připadá mi, že to hnije od květu. Cukety - malé- nakrájíme i se slupkou na plátky 2-mm silné. Při žloutnutí plodů a listů. Na napadených tykvovitých rostlinách virus vyvolává silnou mozaiku, žloutnutí , deformace listů a tvorbu puchýřků na listech, boulovitost plodů a celkovou . Jestliže necháme plody přerůst, rostlina je schopna vyživovat pouze okolo tří plodů.


Tvorba semen cuketu vyčerpává a zaměstnává, takže již . Cukety od rostliny odřízneme nožem a na plodu necháme . Goldline Fje zlatožlutá cuketa pro sběr mladých a křehkých plodů ve velikosti. Je pravda,že po zmrzlých byl jednu noc přízemní mrazík,ale žloutnutí začíná. Konzumní část: plod - dvou až vícekomorová bobule. Nedostatek hořčíku – na starších listech dochází ke žloutnutí (okurky, tykve, rajčata). Metodika komplexní ochrany tykvovité zeleniny proti viru žluté mozaiky cukety.


Pro tu je nejtypičtější tvorba hrbolatých plodů a mozaikovité a tmavozeleně puchýřnaté listy. Skvrny jsou zpočátku vodnaté či olejovité, postupně však žloutnou a zasychají. Přípravek Ortiva je možné použít u okurek a cuket. Plod tmavě hnědočervený s tmavě červenou dužninou.


Tolerance: virová mozaika okurky (CMV), virové žloutnutí žilnatiny . Původci choroby přezimují v mumifikovaných plodech v korunách stromů,. Napadené části rostou pomaleji, žloutnou a při silnějším napadení usychají a .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky