úterý 8. srpna 2017

Druhy smrků

Mangold je chutná listová zelenina podobná špenátu. Existují dva druhy, mangold řapíkatý a mangold listový. Rozlišujeme dva základní druhy mangoldu.


Po čase jsem se však začala zajímat a zjistila jsem, že špenát připomíná jen jeden druh mangoldu, a to mangold listový. Listy mají hladké nebo zkadeřené listové čepele. Pěstování mangoldu není složité, je však třeba dodržovat několik aspektů.

Semeno klíčí dobře v pařeništi i ve volné půdě. Z hľadiska úžitkovosti rozoznávame mangold listový , inak prezývaný cvikla, mangold stopkatý, pre ktorý sa ujal názov špargľová cvikla. Listový mangold je vhodné vysít na . So skutočnou cviklou. Vybrat si můžete buď mangold listový , který vytváří mnoho hladkých nebo zkadeřených listů, nebo řapíkový, známý i pod názvem chřestový . Svět zeleniny je nesmírně bohatý, pestrý i krásný.


Potvrzuje to mangold , který vytváří mohutné listy s velmi výraznou listovou žilnatinou. Podle dochovaných zápisů byl mangold před 3lety ve střední .

Jejich tepelná úprava je možná stejně jako u listového a řapíkatého druhu. Druh: listová zelenina. Typ listu: střední listy, zubovité. Konzumním zbožímjsou celé nadzemní části, které se dodávají ve dvou tržních druzích: mangold listový a mangold řapíkatý čili chřestový.


Podle tvaru listu rozlišujeme mangold listový , který je chuťově podobný . Přísně vzato se mangold dělí na listový a řapíkatý. Gator, má hladší listy s tenkými, křehkými . Bright Lights je odrůda mangoldu listového (Beta vulgaris), velmi dekorativní, řapíky listů mají různé veselé barvy. Odrůda je velmi jednoduchá na pěstování. V roce poskytuje několik sklizní, . Trvá zhruba tři týdny až měsíc, než mangold doroste do stadia, v němž je s ním možné manipulovat.


Na náplň očistěte mangold nebo listový špenát, operte a nechte od- kapat. Potom ho nechte asi minut podusit ve vlastní šťávě. Uvařenou zeleninu přeceďte . Je to vlastne repa, a predsa patrí medzi listové zeleniny.


Patří mezi jednu z dalších téměř zapomenutých druhů listové zeleniny, která pochází ze Středomoří. Má velké množství minerálních látek a vitamínů, .

Výhodou mangoldu je, že ho můžete sklízet v průběhu celé sezony. Zkrátka postupně odlamujete jednotlivé listy, jak právě potřebujete. Stopky zase slouží k přípravě chutných. Aby sme si zabezpečili dostatok mangoldu po celý rok, semená vysievame už v polovici jari. Poznáme dva druhy mangoldu – listový a špargľový.


Sú známe dva typy mangoldu - mangold listový (Beta vulgaris var. Vulgaris) a mangold stopkový, známy aj .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky