pondělí 6. února 2017

Heřmánek způsob sběru a sušení

Ke sběru větších částí, nebo celých rostlin jsou vhodné čisté proutěné košíky. Víme už, jak a kdy máme heřmánek trhat a sušit. Léčivé jsou především květní úbory se svou typickou hojivou vůní. Pro nasušení do zásoby je sbíráme za slunných dní, postupně . Kdy je vhodný čas na sběr ? Sbíráme nepřezrálé květy, které poznáme podle toho, že okvětní lístky jsou rozprostřené . Ihned po sběru rozložte na síto a sušte ve stínu na vzdušném místě.


Včasný sběr a rychlé sušení. Květy heřmánku sbírejte ihned po rozkvětu ( postupně probírkou), aby se nezačaly rozpadat při tvorbě semen. Heřmánek se při sušení nepřevrací, neboť se snadno drolí. Doba a způsob sběru bylinek. Květy: bez černý, divizna, heřmánek , hloh, hluchavka, jírovec, lípa, podběl, . Spolehlivý způsob , jak poznáte ten pravý heřmánek lékařský, je rozloupnout květ na.


Právě sklizený heřmánkový květ na sušícím sítu. Květy sušíme v nízké vrstvě nejlépe na sítech a ve stínu, při sušení umělým . Ve volné přírodě kvete . Sběr : Předmětem sběru jsou. Květ sbíráme za hezkého, suchého počasí, před úplným rozvinutím květních úborů. Sušíme jej rychle, v tenké vrstvě. Během sušení dbáme na to, . Ideální je pro sběr zvolit suché dny.


Dobře se seznámit se způsobem jejich sběru , sušení a užití. Stálý zájem je o tradiční bylinky jako heřmánek , meduňka, zeměžluč a fenykl,“. A chce to mít alespoň nějaké znalosti o době, působení a způsobu sběru konkrétních bylin. Protože sušené rostliny ztrácejí postupně svou účinnost, sběr a sušení každoročně opakujeme. Sklízet je třeba za sucha, protože mokrý sběr při sušení ztrácí barvu a hnědne.


Sušení bylinek - správný způsob. Po sběru dbáme na to abychom bylinky co nejdříve po sběru je dali sušit , aby nedošlo k zapaření a jejich znehodnocení. Heřmánková vůně se v minulosti inhalovala, šňupala a sušené listy dokonce sloužily jako kuřivo.


Způsoby sušení léčivých bylinek. Nejlepším dnem pro sběr heřmánku je třetí den po rozkvětu. K čemu je heřmánkový čaj. Je lepší to udělat po večeři, protože heřmánek zklidňuje a způsobuje ospalost. V čaji ze sušených heřmánků je také obsažen fluor a jeho koncentrace je ve.


Bez řádné přípravy materiálu bude proces sběru zbytečný. U květových drog se sklízí výhradně ručně, výjimkou je heřmánek. Používaná část rostliny: heřmánkový květ (Matricariae flos).


Při dodržování doporučených dávek a způsobu užití není žádné riziko, naopak se s oblibou . A tím dnešním, byl sběr a sušení léčivých rostlin.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky