úterý 20. března 2018

Tůje jedovatá

Zerav, oblíbená thuje , je při požití jedovatý a může způsobit alergii. Všechny jejich části jsou jedovaté. Ve středověku se tinktura z túje západní používala k . Je známý pod lidovými názvy túje či peručí.


Jed thujon dráždí pokožku, dostane-li se . Stejně jako u túje jsou jedovaté všechny jeho části. Děti však lákají hlavně jeho barevné poloprůsvitné plody, podobné rybízu. Nebezpečná je nejen pro člověka, ale velmi jedovaté jsou všechny její části i pro. I běžně pěstované túje jsou velmi jedovaté. Jde o jehličí i mladé výhonky.


Na vině jsou různé éterické oleje v túji obsažené. Sice v mnoha případech slouží jedovaté rostliny zároveň jako léčivky – buď jsou užívány jako sušené drogy, nebo se . Naše měsíční štěně nám pořád okusuje a někdy i žere tůje a . Nevím přesně, kdy se tenhle stálezelený strom stal velkou módou, a nebylo zahrady, kde by nebyl vysazen. Slabě jedovatý je i jalovec (Juniperus communis), cypřiše (Chamaecyparis) a túje (Thuja).


V mnoha případech slouží jedovaté rostliny zároveň . Túje - mor českého venkova. Chci ze zeptat, zda je tůje vhodná do voliéry, četl jsem že by snad měla být jedovatá. Jaké jsou Vaše zkušenosti?


Jinak ve voliéře mám papoušky nádher. A pokud vím, tůje snad jedovatá ani není. Jaký je tedy důvo že je nevhodné? Mockrát Vám děkuji za odpověď.


Toxalbuminy – jsou látky příbuzné bílkovinám a mají schopnost . Lze tento materiál kompostovat společně ( túje a ostatní)? Kompostování jedovatých rostlin. Dále zařazujeme všechny rostliny, které mohou . Které rostliny jsou jedovaté ? Thúje jsou rychlerostoucí dřevina. Mladé výhonky tújí jsou velice jedovaté a mohou způsobit silnou alergickou reakci s těžkými zdravotními následky.


Nejlevnější thuje v ČR. Vysazovat thuje můžeme celoročně. Nesmíme zapomenout, že mladé výhonky jsou jedovaté proto nedovolte kontaktu očí a úst vám . Jedovatost často způsobuje určitá kombinace těchto látek.


A pak jsou specifické látky, například taxin obsažený v tisu, který může za určitý . Přestože nejčastěji používané túje někdy vyvolávají pocit,. Mezi pro kočky nebezpečné rostliny se mimo jiné řadí i všechny kaktusy, o jejichž trny se mohou kočky zranit.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky