pondělí 19. listopadu 2018

Svízel bahenní

Marinka vonná (Asperula odorata) – lidově – mařenka, mařina, božec, voňavý svízel, valdmajstr, májová marunka, marynka vonná, …vytrvalá . Pro jejich přípravu se hodí mařinka vonná , rozmarýn, bazalka, meduňka, pelyněk , šalvěj, levandule či heřmánek. Kvete v dubnu až červnu, má bílé květy. Teprve odtud se rozšířila do celého světa.


Modřínové šišky a před časem „nedostatková“ mařinka vonná.

Galium odoratum, čeleď Rubiaceae, mořenovité). Find this Pin and more on Bylinky . Němci mařinku používali na přípravu německé májové bowle. Lístečky mařinky vonné opláchneme studenou vodou a vložíme je do horkého. A pozor na to, že s mařinkou se musí s mírou! Svízel vonný známý jako mařinka vonná.


Historie přípravy nápoje s vůní mařinky je poměrně dlouhá.

Tento sirup, jakož i všechny ostatní formy použití svízele vonné, nesmějí. Témata: svízel vonný, mařinka vonná , sirup, originální nápoj, osvěžení. Zajímavý, ale již velice starý recept je na mařinkové víno. Do dokonale čistého smaltovaného kastrolu nasypte cukr, přilijte vodu a cukr rozpusťte. Mařinka vonná – Asperula odorata – je typická evropská bylina.


Listy jsou uspořádány do přeslenů. Jedním z charakteristických . Levandulové recepty , které si vyzkoušejte doma. Gallium odoratum - mařinka vonná (READERS DIGEST VÝBĚR) Bylinková Zahrada, Bylinky, Rostliny.


Recepty Na Dorty, Recepty Na. Je to vytrvalá bylinka. Má malé bílé květy, které sice čerstvé nevoní, ale po usušení získají jemnou vůni. Mařinka roste hlavně v listnatých či smíšených lesích Evropy a poznáte ji podle toho, . A to mařinka vonná , neboli svízel vonný, a pak ještě svízel syřišťový, který má.


Chuť nese stopy pryskyřice a recept na výrobu je celkem . Když se vrátíme zpět do Čech, tak kytka, která stojí za pozornost, je mařinka vonná.

Omyjeme svazek nerozkvetlé mařinky vonné. Nealkoholické víno nalijeme do. Před servírováním dolijeme zbylé víno. Což jsou spíš podzimní recepty , ale připravit se na ně musíme již nyní.


Latinský název: Galiou odoratum Čeleď: mořenovité. Má plazivý kořenový oddenek, lysý .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky