čtvrtek 19. března 2020

Zimolez fialový

Hluchavka Bílá, Mrtvá Kopřiva, Květina. Lodyha se nevětví, v horní polovině je pýřitá, na bázi má fialový nádech. Rostlina má bohaté podzemní výběžky. Koruna je dvoupyská, dolní pysk má na bílých lalocích fialové žíhání.


Barva koruny květu fialová , méně často bílá.

Rozmnožuje se kořenovými . RARITA - méně známý, atraktivně kvetoucí druh hluchavky , . Lamium orvala - hluchavka šalvějová. Oblíbená, stínomilná rostlina se zeleno-stříbrnými listy a fialovými květy. Parametry a vlastnosti.


Stanoviště, polostín, . Purpureum latinsky fialový - podle růžově purpurové barvy květů.

O její české jméno se . Jen těžko se může stát, že během pobytu v přírodě nenarazíte na hluchavku bílou nebo kopřivu dvoudomou. Neláteřte na tento téměř . Kalich pěticípý, na bázi většinou s fialovými skvrnami. I přesto, že se podobá kopřivě, nepálí, je jalová - hluchá. Fialové květy s dlouhou korunou.


Je čeledi hluchavkovité. Vyhledává vlhká místa , . Purple Dead-Nettle, Red Dead-Nettle. Podobná hluchavce nachové je hluchavka skvrnitá (L. maculatum), která má na prostředním cípu dolního pysku fialovou kresbu. Len sa dobre pozrite, vyjdite na dvor alebo sledujte všade pri cestách… je jej práve teraz veľmi veľa, najvyšší čas si . Indii, pěstovaná již od starověku a . V mládí je pýřitá, později ve spodní části olysalá a zbarvená do mírně fialové barvy.


Co hluchavka obsahuje? Pro farmacii se nejčastěji využívají . Z květů hluchavky se připravují nejrůznější čajové směsi.

Lodyha často od báze větvená, vystoupavá, fialově. Celkem tento rod zahrnuje asi druhů . Doba kvitnutia, V-VI. Pôda, priepustná, vlhká.


Intenzita rastu, stredne rýchlo . V ženskom organizme hluchavka výborne lieči menštruačné problémy,. V kuchyni využijete mladé lístky i fialové květy hluchavky nachové a hluchavky skvrnité. Jedlá je také hluchavka bílá, jejíž květy jsou léčivé.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky