pondělí 19. března 2018

Dřezovec trojtrnný semena

Trny na kmeni dřezovce trojtrnného. Lusky a semena jsou jedlé za syrova. Na podzim ho krášlí dlouhé velké lusky.


Může být i užitečnou okrasou, jelikož jeho semena se dají vařit jako čočka. Odolnost: plně mrazuvzdorná rostlina do cca -25°C.

Stanoviště: slunečné. Půda: písčitá, hlinitá i jílovitá, pH neutrální. Jedlé části: semena , lusk, dužnina lusku. Množíme semeny , které jsou v luscích.


Sbíráme je ze země nejlépe v listopadu a prosinci. Z pražených semen se dá připravovat kávovina s příjemným aroma. Velikost rostlin cca - 1cm.


K dispozici máme i rostliny nižší (cca - cm) za 2Kč.

Nejvhodnější období pro nákup semen ke stratifikaci je zima, jaro až časné léto a potom pozdní podzim. Gleditsia triacanthos ( dřezovec trojtrnný ) - Botanická fotogalerie - Prohlížení a vyhledávání fotografií rostlin. Semena v podmínkách ČR neplodná. Vyfotila jsem je vedle semen Rohovníku. Také mám jeden dřezovec , ale teprve dvouletý a je asi tak 120cm vysoký.


Na tom vašem žádné nevidím, nebo je to beztrnná forma. Nezralá semena jsou také jedlá, syrová chutnají podobně jako hrášek. Sazenice zakořeněná v nádobě z výsevu. V názvu má dost často používán přívlastek trojtrnný - po kmeni jsou rozsety trny, a to v počtu 3. Dřezovce jsou velmi elegantní stromy.


Existují i beztrnné odrůdy. Jejich dužina je buď červená, nebo žlutá a semena jsou černá. Místní lesy jsou hlavně dubové. Uvnitř se ukrývají čočkovitá semena , která jsou jedlá a mají i řadu léčivých vlastností.


Atraktivní listnatý strom se zeleno karmínovými až bronzovými listy. Pražená semena severoamerického nahovětevce dvoudomého byla v .

Prodejní výška: až 3m. Doprava: pouze osobní odběr. Brno – Dlouhé trny a semena , z nichž se vaří kávovina nebo obohatí talíř jako luštěniny, má strom dřezovec trojtrnný.


Dobrý den, narazil jsem na článek o bobovitém stromu který plodí lusky jejichž semena mohou plně nahradit čočku(pro lidi-polévky atd.), ale nikde jse. Suchá semena se vaří jako ostatní luštěniny.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky