pátek 22. února 2019

Asafoetida kde koupit

Přeslička má dva typy lodyh. Tou první je jarní lodyha , která nese výtrusnicové klasy a odumírá ještě před vznikem lodyhy letní. V létě vyrůstají silné výhonky, které . Všechny přesličky však obsahují jedovaté látky, proto je nutná patřičná opatrnost a pečlivé dávkování. Pro přesličku je typický článkovitý podzemní oddenek, z něhož vyrůstají každým rokem dvě různé lodyhy. Brzy zjara se objevuje světle hnědě zbarvená lodyha.


U přesličky rolní toto “ozubené kolo” vytváří jen hlavní lodyha. Na rozdíl od přesličky rolní jarní lodyha neodumírá, ale postupně zezelená. K tomu na počátku léta přirůstají nové sterilní letní lodyhy, které, a to je zásadní . Jarní plodné lodyhy vyrůstají z oddenku . Se svými oddenky pronikajícími hluboko do půdy může léčivá přeslička rolní.


Po vypadání výtrusů jarní lodyha zaniká. Koncem jara vyrůstá z téhož oddenku zelená letní lodyha přesličky rolní. Podle textu doplňte popisy k následujícím . Equisetum arvense, přeslička rolní. Obě lodyhy vyrůstají z podzemního oddenku, první na jaře a druhá v létě.


Jarní fertilní lodyha vyrůstá v březnu až dubnu, má tmavě hnědou až . Popis: Vytrvalé byliny s plstnatým oddenkem a nepřezimujícími lodyhami dvojího typu: jarní plodné lodyhy jsou nevětvené a nezelené, před . Mají ho dost komplikovaný, jak můžeme ukázat na naší přesličce rolní. Její jarní lodyha není ani trochu zelená. Později má ještě jednu lodyhu.


Z oddenku vyrůstá nejprve jarní nevětvená nezelená fertilní lodyha se sporofyly (ta po vyprášení uhyne) po té vyrazí z . Teprve později (v červnu) vyrůstá tzv. Jarní má na vrcholu výtrusný klas se semeny. Autor: Lenka Říhová . Zatímco letní zelené neplodné lodyhy přesličky rolní se používají na léčivé účely, jarní nezelené lodyhy s výtrusným klasem se jedí. Hodnotit a oblíbit si fotku mohou přihlášení členové Galerie.


Letní lodyha přesličky rolní Jedovatá část: Celá rostlina. Jarní lodyha (hnědá) nese výtrusný klas s výtrusy. Oddenek je vysoký, plazivý, větvitý, článkovitý, černohnědý a hluboko v zemi, lodyhy z něj vyrůstají dvojího druhu – plody jarní a později jalové . Pro přesličky je typické vytváření dvou lodyh : a) jarní lodyha – je hnědá, nese výtrusnicový klas s výtrusy. Je to vytrvalá bylina. Na jaře vyroste jarní lodyha , která není zelená a živí se ze zásob z oddenku.


Lodyhy i větve jsou. První článek v přeslenu je delší než příslušná lodyžní pochva na hlavním stonku ( na rozdíl od přesličky bahenní, kde je to naopak). Sporofyt přesličky rolní je tvořen jarní nezelenou lodyhou , která nese výtrusnicový klas, a zelenou letní lodyhou , která zajišťuje fotosyntézu.


Jakou funkci plní jarní lodyha přesličky rolní ? Nejznámější a nejčastěji se vyskytujícím druhem je přeslička rolní. Jarní typ lodyhy je poměrně nenápadný a vytváří výtrusy.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky