středa 20. září 2017

Držák plotového pole přímý

Držák plotového pole přímý

Nejčastějšími endofyty listů jabloní jsou Alternaria spp. Na napadených listech se tvoří hnědé až olivově zelené skvrny. Bílé lepové desky slouží ke zjišťování náletu pilatky jablečné, červené desky, kombinované. Mezi zvláště citlivé odrůdy jabloní se řadí Coxo- va reneta.


Listy : V raném stadiu: světlé skvrny. V pokročilém stadiu: olivově hnědé až. Na svrchní straně listů se vytvářejí drobné četné skvrnky vínově červeně zabarvené. Množství skvrn postupně narůstá, skvrny mohou splývat a pletivo pod nimi. Skvrn na listech a jejich opadávání si všimnete o chloupek později.


Postřik proti strupovitosti jabloní a hrušní. Na jaře při teplotě nad °C naletují na jabloně - páření. Samice po spáření kladou vajíčka na mladé plody nebo listy. Hrušeň, Oranžově červené okrouhlé skvrny na listech , na rubu nápadné štětcovité výrůstky. Jabloň , Vrcholky letorostů, listy , květy i mladé plody jsou potaženy . Opakované zalévání přímo na plody by také mohlo způsobit vytvoření skvrn v . Rezavé skvrny a bradavičnaté výčnělky na listech hrušní signalizují rzivost hrušní.


Držák plotového pole přímý

Mezi nejzávažnější choroby jabloní patří strupovitost, kterou způsobuje houba Venturia. Projevy na listech jsou v podobě sazovitých skvrn a následný opad. Příznaků této choroby si většinou všimneme u hrušní právě tehdy, když jsou na povrchu listů hrušní viditelné oranžové až červené oválné skvrny a uprostřed . Bílé moučné skvrny na listech i výhonech,. V průběhu měsíce června jsou výtrusy přenášeny na jabloně.


Původně vínově červené , později hnědofialové skvrny vznikají nejprve na starších listech. Při ochraně jabloní proti strupovitosti se často stává, že se nepodaří udržet listy čisté bez strupovitých skvrn. Objeví-li se strupovitost na listech , . Sekundární infekce na listech - bělavé neohraničené skvrny , mírné deformace . Typická strupovitost plodů, ale i různé skvrny na listech a strupovitost větviček. Na plodech v místě vpichu vznikají červené skvrny , mladé plody zakrňují a deformují. Zůstávají žlutozelené a . Na listech vznikají žluté až červené skvrny.


Držák plotového pole přímý

Pupeny těžko raší, napadené listy opadávají odspodu výhonu. Na nedostatek bóru jsou citlivé hlavně jabloně. Listí na těchto větévkách je zkadeřené. Padlí jabloňové (Podosphaera leucotricha) pokrývá listy jabloní moučnatým bílým .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky