středa 25. října 2017

Hluchavka bílá léčivé účinky

Pro léčebné účely se sbírá pouze čistě bílá hluchavka , samotné květy nebo celé vrcholky rostlin, hned na počátku kvetení. Z hluchavky se pro léčivé účinky sbírá kromě listů a nati i její květ. Vnější použití odvaru hluchavky se uplatní na omytí spálenin a při dezinfekci ran.


Vnitřně působí mírně svíravě, protizánětlivě, . Celá nať (Herba lamii albi) se využívá spíše při koupelích. V obchodech se nejčastěji prodává právě květ hluchavky bílé, ovšem .

Hluchavka bílá - léčivé účinky. Je známá též jako „nepálivá kopřiva“ a jako plevel roste takřka na každé zahradě. Léčivé účinky hluchavky. Složení: Lamium album flos.


V minulosti byla také využívána v kosmetice k barvení vlasů. Dnes už jsou léčivé. Její hojivé účinky se využívají při léčení mokvavých ran, popálenin, abscesů a . Tato plevelná rostlina má však léčivé účinky , které nejvíce oceníme .

Nejznámější je hluchavka bílá , ale je možné právě sbírat i další hluchavky. Všechny hluchavky mají podobné účinky. Sběr pro léčivé účinky. Její typicky bílé lehce vonící květy jsou neustále vyhledávány nektaruchtivým.


Lze použít i žlutavé a nachové odrůdy, které se sice oficiálně nevykupují, ale složení i účinky mají . Kopřivě podobná, vytrvalá, medonosná rostlina - hluchavka bílá a hluchavka nachová s. Dále zevně má účinek hyperemizující, překrvuje kůži a zmenšuje místní dráždivost. Bylina nebývá součástí oficinálních léčivých směsí, neboť účinné látky nebyl dosud . O účincích hluchavky bílé na lidský organismus a způsobech jejího užívání. V dobách sběru léčivých rostlin žáky základních škol patřila mezi . Jako léčivo se dnes užívají květy v horkém nálevu, v tinktuře nebo zevně k. Má protizánětlivé a zklidňující účinky , které se využívají v oblasti gynekologie při.


Doporučuje se po přirozeném sušení ještě krátké zahřátí umělou teplotou. Koruna je zbarvená do růžovočervena vyjímečně do bíla. Plody jsou šedé tvrdky. Podobné účinky jako hluchavka bílá má i hluchavka skvrnitá (tmavě růžová barva květů) a . V lidovém léčitelství se hluchavka bílá používá zejména ve formě čaje jako prostředek usnadňující odkašlávání .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky