úterý 10. října 2017

Slaměné úly

Velká slaměná košnice. Větší model košnice, vyrobené ze slámy, tak jak ji vyráběli naši předkové. Ideální jako dekorace na vaší včelí farmě, nebo ve vaší . Jedná o odvěký způsob obživy, jak dosvědčují slaměné úly a kláty a brtě ( špalkové úly), které se datují od konce 19.


VČELAŘSKÉ POTŘEBYVčelařské potřeby ostatní Slaměný úl - velký. Známé a rozšířené byly slaměné úly. Měly obvykle válcový tvar, nahoře kopulovitě uzavřený, dolní okraj se vyhýbal poněkud ven do šířky, aby měl úl dobrou . Přesto existuje jednoduchá odpověď na otázku, jaký úl si do začátku pořídit:.


Přirozený chov včel podle G. Lehzen v Lüneburgském vřesovišti: Nátěr slaměné košnice kravským trusem. Tmavá včela Lüneburský slaměný úl a. Ambrože-patrona včelařů a úl českého světce sv. TECHNIKA Spirálovou technikou se vyrábějí slaměné ošatky, úly a další předměty. Mimo výše uvedeného názvu bychom mohli použít i termín „vití“. Včelí úl je člověkem uměle vytvořený příbytek určený pro chov jednoho včelstva.


Navrhnout ideální konstrukci úlu je velmi. Název slaměných úlů, tzv. Po druhé světové válce se v Čechách vyráběly různé typy úlů, s různými rámkovými.


Zajímavé jsou i medomety, od nejstaršího . Hotovení slaměných úlů. Po kliknutí na obrázek se otevře nové okno. Slaměné úly neboli košnice se na území České republiky dostaly z Německa.


Nejčastěji se na jejich výrobu používala žitná sláma, která byla zbavená klasů. Odlévané svíčky ze včelího vosku hoří jasným plamenem, šíří jemnou a příjemnou vůni plnou pohody. Vyrobeno ze 1 čistého včelího vosku. Trocha historie nikoho nezabije - Úl.


Brtnictví – vybírání medu. Naši předkové z ní vytvářeli například ošatky na kynutí chleba, tradiční dožínkové věnce, tašky, brašny, klobouky, ale i včelí úly či zásobnice na . Dřevěné, slaměné a hliněné včelí úly. V České republice se včelaří především v dřevěných úlech, avšak je známo i jiné materiálové provedení. Ke shlédnutí jsou zde slaměné úly a historické medomety.


Expozice je otevřena pro veřejnost při příležitosti konání kulturních a společenských akcí v obci Pištín. Dohadů o tom, jaký úl je lepší, jsme jistě slyšeli dost. Chcete si úl vyrobit sami? Zhotovuji slaměné úly , košnice, slaměné utep livky.


V Čechách se této laskomině říká vosí hnízda, na Moravě včelí úly. To podle jejich tvaru, který vychází z podoby slaměné košnice, včelařské pomůcky na odchyt . Nepoužíval úly s pevným dnem a víkem, ale s víkem umožňujícím přístup shora. Zadem přístupné úly začaly být samozřejmostí a místo nošení částí stromů poblíž příbytku se začaly vytvářet první slaměné či prkenné úly. Konzervované kusy mají slamě- ný . Protože nezbýval čas na shánění pomoci, popadli slaměné úly , které tam stráže měly postavené, a naházeli je dolů z hradeb.


Pro Linecké to bylo samozřejmě . Proto začaly vznikat různé dřevěné, či dřevěno-slaměné bedýnky, do kterých byly včely usazovány. Někde se včelařilo v košnicích, což byly slaměné úly.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky