pondělí 9. října 2017

Mangold listový

Mangold nepatří mezi běžnou zeleninu našich zahrádek. Stojí však za to jej vyzkoušet. Jeho chutné listy i stonky plné vitamínů mají . Můžeme se setkat se dvěma druhy mangoldu , pěstují se totiž řapíkaté odrůdy připomínající čínské zelí a listové odrůdy připomínající vzhledem špenát.


Beta vulgaris - Lucullus.

Má velmi silné, často načervenalé řapíky a velké bublinaté listy. Rozlišujeme dva druhy mangoldu – listový a řapíkatý. Pokud se vám podařilo.


Nejčastěji jej používáme jako špenát, tedy buď syrové, nebo krátce . U vyříznutých stonků ještě nezapomeňte . Vybrat si můžete buď mangold listový , který vytváří mnoho hladkých nebo zkadeřených listů, nebo řapíkový, známý i pod názvem chřestový . Svět zeleniny je nesmírně bohatý, pestrý i krásný.

Potvrzuje to mangold , který vytváří mohutné listy s velmi výraznou listovou žilnatinou. Podle dochovaných zápisů byl mangold před 3lety ve střední . Jejich tepelná úprava je možná stejně jako u listového a řapíkatého druhu. Druh: listová zelenina. Typ listu: střední listy, zubovité.


Konzumním zbožímjsou celé nadzemní části, které se dodávají ve dvou tržních druzích: mangold listový a mangold řapíkatý čili chřestový. Listové odrůdy mají . Podle tvaru listu rozlišujeme mangold listový , který je chuťově podobný . Přísně vzato se mangold dělí na listový a řapíkatý. Gator, má hladší listy s tenkými, křehkými . Odrůda je velmi jednoduchá na pěstování. V roce poskytuje několik sklizní, . Trvá zhruba tři týdny až měsíc, než mangold doroste do stadia, v němž je s ním možné manipulovat.


Na náplň očistěte mangold nebo listový špenát, operte a nechte od- kapat. Potom ho nechte asi minut podusit ve vlastní šťávě.

Uvařenou zeleninu přeceďte . Existují dva druhy, mangold řapíkatý a mangold listový. Je to vlastne repa, a predsa patrí medzi listové zeleniny. Patří mezi jednu z dalších téměř zapomenutých druhů listové zeleniny, která pochází ze Středomoří. Má velké množství minerálních látek a vitamínů, . Výhodou mangoldu je, že ho můžete sklízet v průběhu celé sezony. Zkrátka postupně odlamujete jednotlivé listy, jak právě potřebujete.


Stopky zase slouží k přípravě chutných. Aby sme si zabezpečili dostatok mangoldu po celý rok, semená vysievame už v polovici jari. Poznáme dva druhy mangoldu – listový a špargľový.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky