čtvrtek 14. března 2019

Hluchavka fialová

Purpureum latinsky fialový - podle růžově purpurové barvy květů. Tyto dva druhy mají léčivé účinky, i když na prodej se sbírá jen bílá. Dále u nás roste hluchavka.


Květy jsou pyskaté, barva jednotlivých květů je růžová až fialová. Jedlé části (využití) Vrcholky prýtů před rozkvětem, mladé listy a květy.

Lodyha často od báze větvená, vystoupavá, fialově naběhlá, lysá. Listy řapíkaté, čepel . Tato bylina je velmi podobná kopřivě, proto se jí také často říká hluchá kopřiva. Obvykle zdobí neudržovaná místa našich zahrádek a míst s vyšším . O její české jméno se . Jen těžko se může stát, že během pobytu v přírodě nenarazíte na hluchavku bílou nebo kopřivu dvoudomou. Neláteřte na tento téměř .

Fialové květy s dlouhou korunou. Kalich pěticípý, na bázi většinou s fialovými skvrnami. I přesto, že se podobá kopřivě, nepálí, je jalová - hluchá. Je čeledi hluchavkovité. Vyhledává vlhká místa , . Podobná hluchavce nachové je hluchavka skvrnitá (L. maculatum), která má na prostředním cípu dolního pysku fialovou kresbu.


Purple Dead-Nettle, Red Dead-Nettle. Len sa dobre pozrite, vyjdite na dvor alebo sledujte všade pri cestách… je jej práve teraz veľmi veľa, najvyšší čas si . Lodyha se nevětví, v horní polovině je pýřitá, na bázi má fialový nádech. Rostlina má bohaté podzemní výběžky. Koruna je dvoupyská, dolní pysk má na bílých lalocích fialové žíhání.


Hluchavka Bílá, Mrtvá Kopřiva, Květina. Rozmnožuje se kořenovými . Barva koruny květu fialová , méně často bílá. RARITA - méně známý, atraktivně kvetoucí druh hluchavky , .

Oblíbená, stínomilná rostlina se zeleno-stříbrnými listy a fialovými květy. Parametry a vlastnosti. Lamium orvala - hluchavka šalvějová. Stanoviště, polostín, .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky