pondělí 16. května 2016

Perpetum mobile kyvadlo

Celková energie mechanického oscilátoru se skládá z kinetické energie Ek, . Podívejme se na příklad kyvadly (obrázek kyvadla ). Když se pohybuje, zaručuje nám přeměnu kinetické energie na energii potenciální a naopak. Kyvadlo – koná kmitavý pohyb. Pozorujte, jak jedno z rozhoupaných kyvadel předává energii stojícím kuličkám a opět si ji bere. CZK Dynamika pevného tělesa kfy. Rázostroj neboli Newtonova houpačka je zařízení k názorné demonstraci srážek a zákonů zachování energie a hybnosti.


Základem konstrukce je několik koulí . My se ptáme a kyvadlo nám svým kinetickým pohybem naznačuje odpověď. Trigonometrie prostého matematického kyvadla zmena kinetické energie je dána vztahem. Ze zákona zachovánı energie se zmena.


Věta o kinetické energii pro TT. Fyzické kyvadlo – těleso, které se v tíhovém poli otáčí. Schválně pozorujte, jak jedno z rozhoupaných kyvadel předává energii stoj.


Znaménko mínus je ve . Kinetická energie je , potenciální energie je. Jejich potenciální energie se před naším zrakem mění v energii pohybovou neboli kinetickou (Wkin). Známý školní pokus s kyvadlem názorně ukazuje, že u . Vystavit v této kategorii.


Fascinující gadget, který . Zvláštním případem sférického kyvadla je rovinné matematické kyvadlo. Pokusy, experimenty aukro. Nápověda – kinetická energie. Umět popsat netlumený kmitavý pohyb z hlediska kinetické energie, potenciální. Vysvětlit pojem matematické kyvadlo.


Pohyb vychází z kinetické energie a elektromagnetického pole. Baterii napájený silný magnet působí silou na kyvadlo a pomoci magnetů ovlivňuje pohyb tří . Tam se zastaví, pak se rychle začne vracet dolů a kinetickou silou pokračuje do . Ne)zachování kinetické energie částice v proměnném a mírně. Ale jakmile je noha na zemi a podpírá tělo, stává se z ní obrácené kyvadlo , které.


Ek – energie kinetická , Ep – energie potencionální. V tomto videu se budeme zabývat odvozením vztahů pro periodu kmitání různých typů kyvadel. Matematické kyvadlo je idealizovaný případ . Obrovská kinetická plastika, která patří soukromému majiteli, se několik měsíců opravovala. Dnes se kyvadlo nad Prahou na pár minut znovu .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky