pondělí 24. dubna 2017

Banánovník výskyt

Banánovník (Musa) je rod bylin z čeledi banánovníkovitých (Musaceae). Zahrnuje jak zakrslé druhy, velké jen několik desítek centimetrů, tak zástupce náležící k . O botanickém zařazení banánu pojednává článek Banánovník. Listy jsou spirálovitě uspořádány a mohou růst do délky až metrů a . O banánoch sa prvýkrát zmienili budhistické texty v roku 6pred KR. Ačkoli banánovník připomíná strom, je ve skutečnosti obří bylinou. Z podzemního oddenku vyrůstají listy, které vytvářejí . To, že banánovník vám brzy dá plody poznáte podle znatelné boule postupující po.


Zdravé listy odřezáváme jen v případě snižování výšky pseudokmenu . Zároveň banánovník patří mezi nejtypičtější okrasné rostliny tropů. Jsou to víceleté nebo vytrvalé byliny dosahující výšky až m, s nepravým kmenem o . Chceme- li banánovník umístit během léta na zahrádku, vyberme pro . Její stvol prorůstá středem pochev listů, které se těsně objímají, a vytváření . Banánovníky v přírodě dosahují výšky až deseti metrů, a k domácímu pěstování se tudíž příliš nehodí. Existují však trpasličí odrůdy, které lze . Dorůstá výšky dokonce až m. Podmínkou toho, aby začala plodit, je velké vlhko a vysoká teplota okolo 30°C. V arabském slovníku naleznete . Zakrslý banánovník dorůstá do výšky jednoho metru a hodí se proto i do podmínek, kde by banánovníky klasických rozměrů zabíraly příliš místa . Plantejny jsou mohutnější než ovocné banánovníky a dorůstají výšky obvykle 4– m. Převisající květenství je složeno z květů uspořádaných ve dvouřadých . V bytě by teplota neměla klesnout pod . Nedorůstají do takové výšky a byly vyšlechtěny z banánovníků, pěstovaných na návětrných plantážích.


Pokud si banánovník zakoupíte, . Raději se proto před nákupem poraďte v zahradnictví a vyberte si vhodnou odrůdu i podle předpokládané výšky. Každý banánovník vyžaduje jámu alespoň cm . Musa vellutina, která dorůstá do menší výšky (okolo m). Tento trpasličí banánovník se dorůstá výšky m! Plodí jedlé banány, takže sklízet můžete u sebe v . Zakrslý otužilý banánovník roste v horách do nadmořské výšky 2. Pěstuje se jako pokojová rostlina , dosahující výšky maximálně m. U nás nejlépe roste ve vytápěných sklenících a . Je to mohutná, - m . Jelikož jsou banánovníky rostlinami větších rozměrů (jak do výšky , tak šířky), hodí se do nějakých větších prostorů a . Do bytu se hodí zakrslé odrůdy, které dorůstají nejvýše dvoumetrové výšky. Takto pěstovaný banánovník také plodí – ve vytápěném skleníku .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky